Home
Kunst

Men gelooft in de waardigheid van de mens en in de waardigheid van de arbeid.

Men gelooft in de waardigheid van de mens en in de waardigheid van de arbeid. De grieken hebben zulke begripshallucinaties niet nodig zij spreken met een verbijsterende openheid uit dat de arbeid een schande is en een meer verborgen wijsheid die minder vaak wordt geuit maar alom  leeft voegde eraan toe dat ook het menselijk wezen een smadelijk en klaaglijk niets is en de droom van de schaduw. De arbeid is een schande omdat het bestaan geen waarde op zich heeft maar als juist dit bestaan in de verleidelijke sier van kunstzinnige illusies glans krijgt en nu wekelijks waarde op zich schijnt te krijgen ook dan geldt nog de stelling dat de arbeid een schande is en wel.omdat men weet dat de mens die om zijn naakte voortbestaan vecht onmogelijk een kunstenaar kan zijn.

In de nieuwere tijd bepaalt niet de naar kunst snakkende mens maar de slaaf de heersende opvattingen en die moet om te kunnen leven van nature de omstandigheden waarin hij leeft met bedriegelijke namen aan duiden.zulke fatasmen als waardigheid van de mens de waardigheid van de arbeid zijn de armzalige produkten van het slavendom dat zich voor zichzelf verbergt.
onzalige tijd waarin de slaaf zulke begrippen nodig heeft waarin hij wordt opgehitst om over zichzelf en boven zichzelf uit na te denken! Onzalige verleiders die de onschuldige staat van de slaaf door de vrucht van de boom der kennis teniet hebben gedaan!
Nu moet hij zich van de ene dag in de andere voortslepen met dergelijke doorzichtige leugentjes zoals die in de vermeende gelijke rechten voor iedereen of in de z.g.n fundamentele rechten van de mens:van de mens op zich,of in waardigheid van de arbeid voor een ieder die dieper kijkt herkenbaar zijn.

Voor de griek valt het kunstzinnige scheppen evenzeer onder het oneerbiedwaardige begrip arbeid als welk fantasieloos handwerk dan ook. Maar wanneer de scheppingsdrang als een dwingende kracht in hem werkt dan moet hij zich kunstzinnig uiten en zich aan die noodzakelijke arbeid onderwerpen. en zoals een vader de schoonheid en begaafdheid van zijn kind bewondert maar slechts met schaamte en tegenzin terugdenkt aan de daad van ontstaan zo verging het de griek.
Al verlustigde hij zich in de verwondering over het schone het heeft hem niet blind gemaakt voor de wording ervan dat hij als alle worden in de natuur zag als een geweldige noodzaak als een grote drang om tot leven te komen.